Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Hollandaisekastike

Samaa sukua bearnaisekastikkeelle, mutta toisin kuin bearnaisekastike sopii liharuokien kanssa, hollandaise maistuu parhaiten kala- ja äyriäisruokien kera.

Resepti

Hollandaisekastike
n.1 l

0,2l  vettä
0,01l  valkoviinietikka
n. 1tl valkopippurirouhetta
6kpl  kananmunan keltuaisia
0,45kg  voita (sulatettuna, vain kirkas osa käytetään)
Mausteiksi suolaa, cayennepippuria sekä sitruunamehua n. 2rkl

Valmistus vaiheittain
- Laita ensimmäisenä voi sulamaan miedolle lämmölle hiljalleen, jotta voista erottuu hyvin hera ja jäljelle jää kirkas osa
- Anna sulamisen ja heran erotuksen jälkeen voin hieman jäähtyä
- Valmista sitten mausteliemi vedestä, valkoviinietikasta ja valkopippurista
- Keitä tämä liemi kokoon niin, että jäljelle jää n.0,05dl voimakkaan makuista maustelientä
- Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan
- Sekoita keittämäsi mausteliemi ja kananmunan keltuaiset keskenään vesihauteen kypsennysastiassa
- Kypsennä keltuaiset ja liemi miedolla lämmöllä vesihauteessa
- Vatkaa seosta koko kypsymisen ajan, kunnes saostuu
- Ota astia pois lämmöltä, jäähdytä hieman kokoajan samalla vatkaten!
- Lisää sitten kirkas voisula vähitellen ohuena nauhana joukkoon, kokoajan samalla vatkaten
- Lisää sitten mausteet ja sitruunamehu
- Tarkasta maku
- Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä muutaman tipan kuumaa vettä

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset

Sulata voi hitaasti kattilassa, jotta hera erottuu hyvin

Keitä vedestä, valkoviinietikasta ja valkopippurista vahva mausteliemi

Hitaasti, miedolla lämmöllä sulatetusta voista erottuu hyvin hera (valkoinen osa) joka painuu pohjalle. Käyttöön otetaan vain kirkas osa

Vasemmalla voin kirkas osa, keskellä valmis kokoon keitetty mausteliemi, oikealla voin sulattamisesta jäljelle jäänyt hera

Kananmunan keltuaiset ja mausteliemi kuumentumassa vesihauteessa

Saostunut kananmuna ja mausteliemi

Voin kirkkaan osan lisäys joukkoon ohuena nauhana, kokoajan samalla vatkaten

Valmis hollandaisekastike mausteiden ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti