Resepti
Hollandaisekastike
n.1 l
0,2l vettä
0,01l valkoviinietikka
n. 1tl valkopippurirouhetta
6kpl kananmunan keltuaisia
0,45kg voita (sulatettuna, vain kirkas osa käytetään)
Mausteiksi suolaa, cayennepippuria sekä sitruunamehua n. 2rkl
Valmistus vaiheittain
- Laita ensimmäisenä voi sulamaan miedolle lämmölle hiljalleen, jotta voista erottuu hyvin hera ja jäljelle jää kirkas osa
- Anna sulamisen ja heran erotuksen jälkeen voin hieman jäähtyä
- Valmista sitten mausteliemi vedestä, valkoviinietikasta ja valkopippurista
- Keitä tämä liemi kokoon niin, että jäljelle jää n.0,05dl voimakkaan makuista maustelientä
- Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan
- Sekoita keittämäsi mausteliemi ja kananmunan keltuaiset keskenään vesihauteen kypsennysastiassa
- Kypsennä keltuaiset ja liemi miedolla lämmöllä vesihauteessa
- Vatkaa seosta koko kypsymisen ajan, kunnes saostuu
- Ota astia pois lämmöltä, jäähdytä hieman kokoajan samalla vatkaten!
- Lisää sitten kirkas voisula vähitellen ohuena nauhana joukkoon, kokoajan samalla vatkaten
- Lisää sitten mausteet ja sitruunamehu
- Tarkasta maku
- Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä muutaman tipan kuumaa vettä
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset
Sulata voi hitaasti kattilassa, jotta hera erottuu hyvin
Keitä vedestä, valkoviinietikasta ja valkopippurista vahva mausteliemi
Hitaasti, miedolla lämmöllä sulatetusta voista erottuu hyvin hera (valkoinen osa) joka painuu pohjalle. Käyttöön otetaan vain kirkas osa
Vasemmalla voin kirkas osa, keskellä valmis kokoon keitetty mausteliemi, oikealla voin sulattamisesta jäljelle jäänyt hera
Kananmunan keltuaiset ja mausteliemi kuumentumassa vesihauteessa
Saostunut kananmuna ja mausteliemi
Voin kirkkaan osan lisäys joukkoon ohuena nauhana, kokoajan samalla vatkaten
Valmis hollandaisekastike mausteiden ja sitruunamehun lisäämisen jälkeen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti