Valmistus on jokseenkin aikaa vievää, mutta palkitsee kyllä tekijänsä onnistuessaan. Pohjana/nesteenä on hyvä käyttää paahdettua lihalientä (kts. resepti paahdettu lihaliemi)
Rakenteeltaan ja saostumisasteeltaan punaviinikastikkeen tulisi olla sellaista, ettei siitä juurikaan kuulu "loiskahdusta" kun sitä kauhalla nostelee. Tätä voidaan pitää hyvänä muistisääntönä!
Bon Appètit!
Resepti
Punaviinikastike
n.1 litra
2rkl sokeria
200g liemijuureksia (palsternakka, porkkana, sipuli, selleri..)
50g tomaattipyrettä
1rkl punaviinietikkaa
4dl punaviiniä
1l lihalientä
1rkl voita
Mausteiksi timjani, rosmariini, valkopippuri ja laakerinlehti (HUOM, kaikki kokonaisina ja tuoreina!)
Suola (huom, lisätään vasta ihan viimeisenä!)
Valmistus vaiheittain
- Keitä lihaliemi kokoon (n. puoleen alkuperäisestä määrästä) ja siirrä sivuun odottamaan
- Sulata ja paahda sokeri toisessa kattilassa kauniin vaalean ruskeaksi (huom, älä mene sekoittamaan sokeria millään kauhalla, lastalla tms! Muuten sokeri jäähtyy ja tulee paukkuiseksi) liikutellen vain kattilaa sievästi
- Lisää esikäsitellyt ja pieneksi paloitellut liemijuurekset ja freesaa niitä hetki sulaneessa sokerissa
- Lisää tomaattipyre ja punaviinietikka
- Lisää punaviini ja kokonaiset mausteet
- Anna kiehua miedolla lämmöllä, sievästi poreillen n. puoleen
- Lisää kokoon keitetty lihaliemi ja anna hautua n. 30min
- Siivilöi kastike jotta kokonaiset mausteet ja juurekset saadaan poistettua
- Kuumenna
- Tarkasta maku, ja lisää suola
- Lisää voi
- Voit tarvittaessa saostaa maissitärkkelyksellä joka on sekoitettu kylmään veteen lisäämällä edellämainitun seoksen ohuena nauhana kastikkeen joukkoon, kokoajan samalla sekoittaen
Kaikki raaka-aineet on hyvä punnita valmiiksi lähettyville
Keitä lihaliemi kokoon (eli n. puoleen alkuperäisestä määrästä)
Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset
Muista tuoreet mausteet (kuvassa timjami ja rosmariini)
Sulata sokeri kattilassa, ÄLÄ SEKOITA MILLÄÄN, käännellen sievästi kattilaa
Anna sokerin sulaa kokonaan ja paahtua kauniin kullan ruskeaksi
Lisää liemijuurekset ja freesaa niitä hetki sokerissa
Lisää tomaattipyre ja punaviinietikka
Lisää punaviini
Lisää kokonaiset mausteet. Anna kiehua sievästi poreillen noin puoleen
Lisää kokoon keitetty lihaliemi
Siivilöi kastikkeesta pois kokonaiset mausteet ja liemijuurekset
Kuumenna, lisää suola ja tarkasta maku
Lisää voi, sillä se antaa kastikkeelle kirkkautta! Tämän jälkeen kastike valmis
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti