Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. joulukuuta 2013

Punaviinikastike

Klassinen punaviinikastike, oikein hyvä liharuokien kaveri.
Valmistus on jokseenkin aikaa vievää, mutta palkitsee kyllä tekijänsä onnistuessaan. Pohjana/nesteenä on hyvä käyttää paahdettua lihalientä (kts. resepti paahdettu lihaliemi)
Rakenteeltaan ja saostumisasteeltaan punaviinikastikkeen tulisi olla sellaista, ettei siitä juurikaan kuulu "loiskahdusta" kun sitä kauhalla nostelee. Tätä voidaan pitää hyvänä muistisääntönä!
Bon Appètit!

Resepti

Punaviinikastike
n.1 litra

2rkl  sokeria
200g  liemijuureksia (palsternakka, porkkana, sipuli, selleri..)
50g  tomaattipyrettä
1rkl  punaviinietikkaa
4dl  punaviiniä
1l  lihalientä
1rkl  voita
Mausteiksi timjani, rosmariini, valkopippuri ja laakerinlehti (HUOM, kaikki kokonaisina ja tuoreina!)
Suola (huom, lisätään vasta ihan viimeisenä!)


Valmistus vaiheittain
- Keitä lihaliemi kokoon (n. puoleen alkuperäisestä määrästä) ja siirrä sivuun odottamaan
- Sulata ja paahda sokeri toisessa kattilassa kauniin vaalean ruskeaksi (huom, älä mene sekoittamaan sokeria millään kauhalla, lastalla tms! Muuten sokeri jäähtyy ja tulee paukkuiseksi)  liikutellen vain kattilaa sievästi
- Lisää esikäsitellyt ja pieneksi paloitellut liemijuurekset ja freesaa niitä hetki sulaneessa sokerissa
- Lisää tomaattipyre ja punaviinietikka
- Lisää punaviini ja kokonaiset mausteet
 - Anna kiehua miedolla lämmöllä, sievästi poreillen n. puoleen
- Lisää kokoon keitetty lihaliemi ja anna hautua n. 30min
- Siivilöi kastike jotta kokonaiset mausteet ja juurekset saadaan poistettua
- Kuumenna
- Tarkasta maku, ja lisää suola
- Lisää voi
- Voit tarvittaessa saostaa maissitärkkelyksellä joka on sekoitettu kylmään veteen lisäämällä edellämainitun seoksen ohuena nauhana kastikkeen joukkoon, kokoajan samalla sekoittaen

Kaikki raaka-aineet on hyvä punnita valmiiksi lähettyville

Keitä lihaliemi kokoon (eli n. puoleen alkuperäisestä määrästä)

Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset

Muista tuoreet mausteet (kuvassa timjami ja rosmariini)

Sulata sokeri kattilassa, ÄLÄ SEKOITA MILLÄÄN, käännellen sievästi kattilaa

Anna sokerin sulaa kokonaan ja paahtua kauniin kullan ruskeaksi

Lisää liemijuurekset ja freesaa niitä hetki sokerissa

Lisää tomaattipyre ja punaviinietikka

Lisää punaviini

Lisää kokonaiset mausteet. Anna kiehua sievästi poreillen noin puoleen

Lisää kokoon keitetty lihaliemi


Siivilöi kastikkeesta pois kokonaiset mausteet ja liemijuurekset

Kuumenna, lisää suola ja tarkasta maku

 Lisää voi, sillä se antaa kastikkeelle kirkkautta! Tämän jälkeen kastike valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti