Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. joulukuuta 2013

Katkarapu veloutèkeitto

Veloutèkeittolle on tunnusomaista, että se saostetaan vehnäjauhoilla. Jauhoja tulee olla oikeassa suhteessa (Esim. 40g/40g tai 50g/50g) rasvamäärään, sillä jos rasvaa on liikaa se jää kellumaan keiton pinnalle. Jos taas osa jauhoista jää imeytymättä rasvaan, keittoon muodostuu jauhopaakkuja.
Keittoja valmistettaessa tehdään ensin keittopohja (liemi), josta valmistetaan edelleen erinlaisia johdannaisia. Esim. lisäämällä pohjaan parsalientä, parsanpaloja ja kermaa saadaan parsakeittoa. Jos taas lisätään pinaattia ja kermaa saadaan pinaattikeittoa jne.
Jotain niomenomaista keittoa valmistettaessa voidaan jo pohjaa tehdessä käyttää runsaammin keitolle juuri nimeä antavia kasviksia. Esim. Kukkakaalikeittoa valmistettaessa pohjaan lisätään myös liemijuuresten lisäksi kukkakaalin lehdet ja karat. Kukinnot kuitenkin kypsennetään erikseen ja lisätään valmiin siivilöidyn keiton joukkoon. 

Resepti

Katkarapu veloutèkeitto
n.1l

0,05kg  voita
0,2kg  liemijuureksia (porkkana, selleri, palsternakka, sipuli..)
0,04kg  vehnäjauhoja
1 litra kalalientä (kts. kalaliemen valmistaminen)
1rkl  tomaattipyre
50g/syöjä  pakastekatkarapuja
0,05l  ruokakermaa
Mausteiksi suola, pippuri, tuore timjami, ja chili


Valmistus vaiheittain
- Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset
- Lisää voi kattilaan, ja fresaa liemijuureket sekä tomaattipyre
- Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi
- Lisää kalaliemi keittoon vähitellen kokoajan samalla sekoittaen
- Lisää tuore timjami
- Jauhot kypsyvät nesteessä n. 20 minuutissa hieman alle 100 asteen lämmössä
- Pidä huolta että nestemäärä pysyy kokoajan samana, lisää nestettä tarvittaessa!
- Kun kasvikset ovat kiehuneet keiton joukossa kypsiksi, siivilöi keitto ja kuumenna uudelleen
- Lisää katkaravut ja anna niiden kypsyä (jätä hieman rapuja myös sivuun, jotta niitä jää myös laitettavaksi kokonaisina keiton joukkoon+koristeeksi)
- Soseuta ravut keiton joukossa sauvasekoittimella
- Lisää kerma, kuumenna ja mausta
- Tarkasta maku

Fresaa liemijuurekset voissa

Lisää tomaattipyre

Lisää kalaliemi hiljalleen samalla sekoittaen, lisää myös tuore timjami

Pakastekatkarapuja

Siivilöi keitto, kun kasvikset ovat kypsiä

Lisää katkaravut, soseuta, lisää kerma, kuumenna, mausta

Valmis katkarapu veloutèkeitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti