Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 28. tammikuuta 2014

Madekeitto

Tähän keittoon kannattaa valmistaa kalaliemi ihan itse, alusta asti. Se takaa keiton hyvän ja täyteläisen maun.

Resepti

Madekeitto
5:lle

Liemi;
1 Mateen ruodot yms. perkkausjätteet (ei sisälmyksiä/päätä)
Pala purjoa
Pari sipulia
(Tillinoksia)
Kylmää vettä
Laakerinlehtiä
Kokonaisia maustepippureita

Keitto;
Puolikas purjo
1kpl sipulia
500g perunaa
Voita kuullotukseen
Keittamäsi kalaliemi
2dl  Kermaa
Mateen fileet
Mausteeksi suolaa


Valmistus vaiheittain
- Nylje, perkkaa ja fileoi made alla olevan kuvasarjan osoittamalla tavalla
- Huuhtele hyvin kaikki käytettävät kalan osat kylmän veden alla
- Leikkaa fileistä sopivia paloja keittoa varten, ja laita kylmään odottamaan
- Paloittele liemeen tarkoitetut sipuli, purjo ja tilli suurehkoiksi paloiksi ja laita ne kattilaan. Laita sinne myös mateen perkkuu jätteet (ei sisälmyksiä/päätä) ja liemen ohjeen mausteet (laakerinlehti ja maustepippurit, kokonaiset)
- Peitä nämä kylmällä vedellä että peittyvät hyvin
- Keitä n. 30min miedolla lämmöllä kauniisti poreillen, kuori pinnalle syntyvä vaahto pois reikäkauhalla
- Anna sitten liemen hautua poissa liedeltä n. 20min ja siivilöi tämän jälkeen liemi erilliseen astiaan (voit myös siivilöidä liemen suoraan toiseen kattilaan, jolloin pystyt pitämään sen kokoajan lämpimänä, mikä taas nopeuttaa keiton valmistumista)
- Paloittele sitten itse keittoon tarkoitetut perunat sopiviksi kuutioiksi ja hienonna sipuli sekä purjo pieneksi.
- Kuumenna kattila, laita sinne reiluhko nokare voita, kuullota ensin sipulit, sitten perunat ja lopuksi purjo.
- Muista liikuttaa lastalla reippaasti koko kuullotuksen ajan!
- Lisää keittämäsi liemi ja anna kiehua kauniisti poreillen kunnes perunat on lähes kypsiä.
- Lisää sitten kerma, suola ja mateen palaset.
- Kiehauta ja siirrä pois liedeltä hautumaan
- Tarjoile! 

"Kaunis" made

Aseta made leikkuulaudalle

Pyyhi sitä vähän kuivalla paperilla, sillä tämä kala on melko limainen. Saat paremman otteen pyyhinnän jälkeen!

Lähde viiltämään veitsellä mateen pään juuresta...

...ja jatka ihan koko mateen pään ympäri asti.

Ota sitten nahasta, leikkaamasi viillon vierestä, hyvä ote joko pihdeillä tai sormin...

...ja lähde vetämään nahkaa irti.

Puolittain nyljetty made

Vedä nahka irti ihan koko kalan pituudelta.

Nyljetty made

Seuraavaksi leikkaa maha varoen auki (jottei sappi mene rikki)

Mateen sappi

Poista kaikki sisälmykset varoen sormilla ja veistä apuna käyttäen

Perattu made

Poista lopuksi vielä pää

Fileoinnin aloitat veitsen kärjellä, pitkiä viiltoja tekemällä..

...aivan selkäruodon vierestä, kylkiruotoa mukaillen.

Poista mahdolliset jäljelle jääneet ruodot. Tässä valmiit madefileet.

Paloittele mateen fileet sopiviksi paloiksi ja laita kylmään odottamaan

Laita paloitellut liemiainekset ja mateen perkkeet kylmään veteen ja liedelle kuumenemaan

Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois reikäkauhalla

Siivilöi liemi kun on kiehunut, ja hautunut yllä olevan ohjeen mukaan


Valmis madeliemi

Paloittele perunat, hienonna sipuli ja purjo itse keittoa varten

Kuullota niitä voissa. Ensin sipuli, sitten perunat ja lopuksi purjo

Lisää keittämäsi kalaliemi

Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää kerma, suola ja mateen palat. 
Kiehauta ja jätä hautumaan yllä olevan ohjeen mukaan.

Valmis madekeitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti