Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 3. joulukuuta 2013

Kalaliemi

Kalaliemen valmistamiseen käytetään niin kalan ruodot, pää (ilman kiduksia), nahka ja tietty liemijuureksia sekä mausteita. Runsaasti käytettynä porkkana antaa liemelle mukavan makean maun.
Kalalientä voi käyttää mm. kalakeittojen ja -kastikkeiden valmistuksessa. Tämä samainen liemi sopii myös kalan keittämiseen ja hauduttamiseen jolloinka se on mahdollista maustaa myös valkoviinillä ja/tai valkoviinietikalla.
Parhaat kalaliemet kuitenkin syntyvät ns. kuivien kalojen tai kampelakalojen osista. Kalaliemi on hyvä keittää tuoreista raaka-aineista, heti kalan perkkaamisen jälkeen!

Resepti

Kalaliemi

0,75kg  kalanruotoja/muita osia
1 litra  vettä
0,2kg   sipulia
0,05kg   selleriä
0,05kg  palsternakkaa
0,1kg   porkkanaa
1kpl  fenkoli
10kpl  valkopippuria
2kpl  laakerinlehtiä
2-3kpl  tuoreen tillin varsia
Mausteiksi vielä oman maun mukaan suolaa ja tilliä (hienonnettu, tuore)


Valmistus vaiheittain
- Irrota kalan päästä kidukset, älä käytä niitä ruoan valmistukseen!
- Paloittele ruodot
- Huuhtele ruodot nopeasti juoksevan kylmän veden alla
- Esikäsittele ja paloittele liemijuurekset noin 12mm x 12mm kokoisiksi
- Pane ruodot kattilaan, lisää kylmää vettä niin että ruodot juuri ja juuri peittyvät
- Nosta lämpötilaa hitaasti ja kuori reikäkauhalla pinnalle syntyvä vaahto
- Lisää liemijuurekset ja mausteet jahka liemi kiehahtaa
- Keitä hiljalleen n.20min
- Nosta kattila liedeltä ja anna liemen selkiytyä jonkin aikaa
- Siivilöi liemi varovasti jotta mahdollinen sakka ei tule mukana

Fenkoli. Poista esikäsittelyssä uloin kerros, säästä vihreätkin osat.

Kalan ruotoja

Esikäsitellyt ja paloitellut liemijuurekset, sipuli ja fenkoli

Paloitellut kalan osat lisätty kylmään veteen, juuri ja juuri peittyvät, kaksi kokonaista tilliä myös joukossa

Liemen kiehahtaessa lisätty liemijuurekset, fenkoli, sipuli ja mausteet

Liemen pinnalle kertynyttä vaahtoa joka tulee kuoria pois, muutoin liemestä tulee sameaa

Reikäkauha on hyvä väline vaahdon kuorimiseen

Liemen kiehuttua rauhassa, siivilöidään kaikki ylimääräinen varoen pois jotta jäljelle jää vain kirkas, maukas kalaliemi

1 kommentti:

  1. Löysin tänne Petsien kautta. :) En ole mikään ruuanlaittointoilija, mutta ihailen näitä blogeja, joissa on jaksettu reseptin lisäksi kuvata tekovaiheita. Hienoa, hienoa :)

    VastaaPoista