Keittoa valmistaessa täytyy tosiaan ottaa huomioon juuresten kypsymisajat, jolloin keiton voi valmistaa lisäämällä juurekset kypsymisjärjestyksessä (hitaimmasta-nopeammin kypsyviin) kiehuvaan maustettuun veteen taikka sitten freesaamalla niitä ensin kuumassa öljyssä (kuten minä tein). Monesti tätä keittoa ei edes tarvitse saostaa, sillä esim. perunan sisältämä tärkkelys tekee sen "automaattisesti", joten tämäkin seikka täytyy ottaa valmistaessa huomioon ja saostaa vain tarvittaessa.
Bon Appètit!
Resepti
Kasvissosekeitto
15:sta-20 hlö
1,2kg lanttu/porkkana
0,5kg palsternakkaa
0,25kg selleriä
0,5kg purjosipulia
1,2kg peruna (kuorittu)
7,5kg vettä
0,25kg sulatejuustoa
0,25kg ruokakermaa
½dl kasvisliemijauhetta
Mausteiksi suolaa, timjamia ja kirveliä
(Saoste tarvittaessa; maissitärkkelys 0,06kg ja vesi 0,06kg sekoitettuna keskenään, lisätään ohuena nauhana keittoon samalla sekoittaen)
Valmistus vaiheittain
- Kuori ja kuutioi kasvikset, peruna sekä purjosipuli
- Freesaa niitä sitten kattilassa (kaikki kerralla) kuumassa öljyssä kunnes hivenen pehmenevät
- Lisää n. puolet vedestä ja kasvisliemijauhe, anna kiehua kunnes kaikki kasvikset/juurekset ovat kypsiä ja kunnolla pehmeitä
- Soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi
- Lisää loput vedestä ja anna kiehua hetki
- Lisää sulatejuusto ja ruokakerma ja anna kiehua
- Lisää mausteet ja maista
- Anna keiton kiehua ja saostua rauhassa, saosta tarvittaessa yllä olevalla ohjeella
Valmiiksi kuoritut ja paloitellut kasvikset/juurekset
Kasvisten ja juuresten freesaamista öljyssä
Veden ja kasvisliemen lisäys
Keitto soseutettu tasaiseksi sauvasekoittimella
Loput vedestä lisätty, samoin mausteet, sulatejuusto ja kerma
Valmis kauniisti saostunut ja tasainen kasvissosekeitto, jonka voi tarjoilla juuri esimerkiksi krutonkien kera persilijalla koristeltuna kuten kuvassa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti