Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kasvissosekeitto

Jälleen ihanan helppo, yksinkertainen ja maistuva keitto! Valmistus ei tosin ole kovin nopeaa juuresten hitaasta kypsymisestä johtuen, mutta lopputulos on odottelemisen arvoinen.
Keittoa valmistaessa täytyy tosiaan ottaa huomioon juuresten kypsymisajat, jolloin keiton voi valmistaa lisäämällä juurekset kypsymisjärjestyksessä (hitaimmasta-nopeammin kypsyviin) kiehuvaan maustettuun veteen taikka sitten freesaamalla niitä ensin kuumassa öljyssä (kuten minä tein). Monesti tätä keittoa ei edes tarvitse saostaa, sillä esim. perunan sisältämä tärkkelys tekee sen "automaattisesti", joten tämäkin seikka täytyy ottaa valmistaessa huomioon ja saostaa vain tarvittaessa.
Bon Appètit!

Resepti

Kasvissosekeitto
15:sta-20 hlö

1,2kg  lanttu/porkkana
0,5kg  palsternakkaa
0,25kg  selleriä
0,5kg  purjosipulia
1,2kg  peruna (kuorittu)
7,5kg  vettä
0,25kg  sulatejuustoa
0,25kg  ruokakermaa
½dl kasvisliemijauhetta
Mausteiksi suolaa, timjamia ja kirveliä

(Saoste tarvittaessa; maissitärkkelys 0,06kg ja vesi 0,06kg sekoitettuna keskenään, lisätään ohuena nauhana keittoon samalla sekoittaen)


Valmistus vaiheittain
- Kuori ja kuutioi kasvikset, peruna sekä purjosipuli
- Freesaa niitä sitten kattilassa (kaikki kerralla) kuumassa öljyssä kunnes hivenen pehmenevät
- Lisää n. puolet vedestä ja kasvisliemijauhe, anna kiehua kunnes kaikki kasvikset/juurekset ovat kypsiä ja kunnolla pehmeitä
- Soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi
- Lisää loput vedestä ja anna kiehua hetki
- Lisää sulatejuusto ja ruokakerma ja anna kiehua
- Lisää mausteet ja maista
- Anna keiton kiehua ja saostua rauhassa, saosta tarvittaessa yllä olevalla ohjeella

Valmiiksi kuoritut ja paloitellut kasvikset/juurekset

Kasvisten ja juuresten freesaamista öljyssä

Veden ja kasvisliemen lisäys

Keitto soseutettu tasaiseksi sauvasekoittimella

Loput vedestä lisätty, samoin mausteet, sulatejuusto ja kerma

Valmis kauniisti saostunut ja tasainen kasvissosekeitto, jonka voi tarjoilla juuri esimerkiksi krutonkien kera persilijalla koristeltuna kuten kuvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti